Inleiding

Bouwconcepten

Deze site bevat een verzameling termen die betrekking hebben op concepten in de de bouw. Het bijzondere aan deze verzameling is dat de concepten door computerprogramma's kunnen worden 'begrepen', waardoor de concepten in verschillende applicaties als referentie kunnen worden gebruikt met de garantie dat ze overal hetzelfde betekenen. De concepten zijn aangeduid met Nederlandse en Engelse namen.

De concepten worden gepresenteerd in een voor mensen te begrijpen representatie; computerapplicaties gebruiken een andere representatie, namelijk de Web Ontology Language (OWL), en refereren aan een concept via een unieke identificatie. Met behulp van OWL kunnen applicaties dezelfde concepten gebruiken en daar hun eigen data op afstemmen. Een OWL-bestand is voor niet-deskundigen moeilijk te lezen, de browser op deze site wil daar een oplossing voor bieden.

Concepten zijn algemene begrippen die kunnen worden verbijzonderd naar specifieke termen. In applicaties worden meest specifieke termen gebruikt; door daarbij te verwijzen naar een gedefinieerd concept wordt de betekenis expliciet, voor zover de definitie van het concept daarvoor afdoende is. Concepten worden gedefinieerd met eraan toegekende eigenschappen. Eigenschappen en predicaten zijn zelf ook concepten (zie hiervoor de nadere toelichting).

Bouwconcepten is de opvolger van Semantische Concepten (SC) dat eveneens een verzameling concepten is, maar gebaseerd op Object Oriƫntatie. In Bouwconcepten zijn concepten uit Semantische Concepten getransformeerd naar OWL. De bibliotheek van Semantische Concepten is in 2014 overgedragen aan de Nederlandse Conceptenbibliotheek (CB-NL). Voor CB-NL is SC een van de bronnen voor het ontwikkelen van de bibliotheek. CB-NL is nog volop in ontwikkeling, met OWL als ontwikkelomgeving. Bouwconcepten kan worden gezien als een kritische bijdrage aan CB-NL, in de hoop dat CB-NL daar gebruik van zal maken.

De verzameling concepten is vooralsnog beperkt en vooral bedoeld als voorbeeld. Het onderwerp 'Deur' is wat meer uitgewerkt. De verdere uitwerking is afhankelijk van de reactie van CB-NL.

Kees Woestenenk, 2015-01-15.